Όταν το πάθος για εξέλιξη... συναντά το #Formulation

Skourogiannakis Yiannis, CEO, Founder FnA Company


Το Formulation είναι ένας ευρέως γνωστός όρος που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις σχολές του εξωτερικού. Όλοι οι σπουδαστές μαθαίνουν από τα πρώτα τους βήματα να υπολογίζουν τις δικές τους συνταγές χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο.

Το Formulation μας δίνει τη δυνατότητα μέσα από τις παραμέτρους της τεχνολογίας τροφίμων και της τεχνογνωσίας των πρώτων υλών, να υπολογίζουμε τις δικές μας συνταγές, σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει το τελικό προϊόν.

Αν ο επαγγελματίας ασχοληθεί, λοιπόν, με αυτό, μπορεί να υπολογίζει τις δικές του συνταγές σύμφωνα με τις παραμέτρους που ο ίδιος θέλει. Επίσης, μπορεί να διορθώσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της παραγωγής, έχοντας την τεχνογνωσία των πρώτων υλών, ενώ παράλληλα μπορεί να εξηγήσει πολλά φαινόμενα που συμβαίνουν στην καθημερινότητα του συνδυάζοντας τα μεταξύ τους.

Βασικός πυλώνας του Formulation είναι η τεχνογνωσία και η τροφογνωσία των πρώτων υλών ενώ το συντριπτικό πλεονέκτημα του τεχνίτη που το γνωρίζει, είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων η οποία καλύπτει πολλές ανάγκες, όπως είναι η δημιουργία καινοτόμων συνταγών και συνταγών χαμηλού κόστους με σεβασμό στην ποιότητα.

 

Στο εξωτερικό, οι σπουδαστές εκπαιδεύονται πάνω στο Formulation και στη συνέχεια εξειδικεύονται στον τομέα που τους ενδιαφέρει, πρακτική η οποία δυστυχώς δεν ακολουθείται στην Ελλάδα.

Στόχος μας είναι να εκσυγχρονίσουμε τη δική μας κουλτούρα και να συστήσουμε το Formulation σε περισσότερο κόσμο, προκειμένου ο καθένας να ασχολείται με τον τομέα που τον ενδιαφέρει, αποκτώντας εξειδικευμένη γνώση για την δουλειά του.

Μέσα από βιβλία, σεμινάρια και άρθρα τεχνολογικού περιεχομένου, μπορείς να μάθεις περισσότερα για το Formulation.

Έλα στον μαγικό κόσμο της FnA Company, να γνωρίσουμε παρέα το #Formutation. Βάλε φαντασία και δημιούργησε τις δικές σου συνταγές απο το μηδέν! 

What is the Formulation for you Chef? How much does this help you in your daily life?

Jordi Puigvert, Technical adviser of Sossa, Pastry Chef Consultant, www.sweetngo.com

For me the formulation is the tool that help us to create recipes from scratch. And also is the application of specific knowledge of raw ingredients and manufacturing processes that give open way to creativity
 

Τι είναι για εσάς το Formulation? Πώς αυτό σας βοηθάει στην καθημερινότητά σας;

Σπύρος Πεδιαδιτάκης, CO-Founder, Ourse Pastry &
Brand Ambassandor Cacao Barry Group, Αθήνα

Το Formulation και αυτό που μας προσφέρει είναι άκρως απαραίτητο για κάθε τύπο επιχείρησης.

Η δουλειά που έχει γίνει πίσω από την FnA Company μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε τον έλεγχο και την τεχνογνωσία για την ημερήσια παραγωγή μας

Πάρης Λεωνίδου, CEO, Founder Leonidu Pastry,
Hράκλειο Κρήτης

 

Είμαι πεπεισμένος ότι το Formulation είναι εσωτερική ανάγκη για μια επιχείρηση αλλά και ένα τεχνήτη, προκειμένου και οι δυο να γνωρίζουν το (τεχνικό) αποτέλεσμα ενός προϊόντος πριν βγει στην παραγωγή, αλλά και αφού ξεκινήσει η όλη διαδικασία να μπορούν αμφότεροι να νιώθουν ασφαλείς για την ημερήσια παραγωγή τους.

Κωστής Κοκκινίδης, CEO, Founder Costis Patisserie, Ηράκλειο Κρήτης.

Στη ζαχαροπλαστική, είναι διαρκής η ανάγκη για εξέλιξη και διαφοροποίηση. Το Formulation είναι για εμάς ο τρόπος να το επιτύχουμε. 

Αυτή η τεχνογνωσία μας παρέχει τη δυνατότητα της δημιουργίας των δικών μας συνταγών που καλύπτουν προσαρμοσμένα τις ανάγκες μας, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πρωτογενείς πρώτες ύλες χωρίς τη χρήση έτοιμων μειγμάτων.

Κατερίνα Πακιουφάκη, CEO, Εστιατόριο ''Donald'', Ηράκλειο Κρήτης.

Tο Formulation με βοήθησε να κατανοήσω σε βάθος τη χρησιμότητα καθε πρώτης ύλης και το πως αυτή συμπεριφέρεται μέσα σε μία συνταγή. Επίσης μέσα απο το Formulation μου δίνεται η δυνατότητα να εναλλάσω τις πρώτες ύλες μεταξύ τους προσδίδοντας όμοια τεχνικά χαρακτηριστικά στο τελικό προϊόν.

Τέλος με βοηθάει στη διαχείρηση του food cost του τελικού προϊόντος. Έχοντας στα ”χέρια” μας το εργαλείο αυτό, μπορώ να κρατήσω χαμηλά το κόστος της πρώτης ύλης, πράγμα το οποίο βρίσκει αντίκτυπο στην τελική τιμή πώλησης του προϊόντος. 

Γιάννης Κουτσούκος, CEO, glykaki.gr, Αθήνα

Το Formulation είναι το εργαλείο για να κατανοήσεις, να δοκιμάσεις και δημιουργήσεις τα δικά σου προϊόντα που έχεις μεράκι.

Γιατί στο τέλος αυτό μετράει να ασχολείσαι με πράγματα που αγαπάς. 

Σπύρος Αφράτης, CEO, Ζαχαροπλαστείο Κων/νου & Ελένης,
Χαλκίδα

Το Formulation ειναι σημαντικό τόσο για τον τεχνίτη οσο και για ολόκληρη την επιχείρηση. 

Προσωπικά η δημιουργικότητα είναι το όπλο μου και η μέθοδος αυτή με βοήθησε να εξελιχθώ, να λύσω απορίες και να προχωρήσω ενα βήμα μπροστά. 

“Απο την θεωρία στην πράξη” είναι λοιπόν είναι το slogan το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει απόλυτα για μένα την έννοια του Formulation και το πως επιδρά στην καθημερινότητα μου. 

Δεμενεόπουλος Ειρηναίος, CEO, Μία ζωή Λουκουμάδες & Παγωτό Ειρηναίος, Ηράκλειο Κρήτης

To Formulation στη ζαχαροπλαστική είναι σαν να βάζεις ένα προϊόν μέσα στο μικροσκόπιο και από κει μέσα να βλέπεις μόνο νούμερα, τα νούμερα που αποτελείται από τις πρώτες ύλες του, το κάθε προϊόν. 

Έτσι μπορείς να ισορροπήσεις δύο διαφορετικά γλυκά, δύο διαφορετικές γεύσεις παγωτού προκειμένου να έχουν την ίδια συμπεριφορά και την ίδια δομή. 

Αυτό σε βοηθάει στο να εξελιχθείς να δημιουργήσεις καινούργιες γεύσεις και να τις προσαρμοσεις στις δικές σου ανάγκες .