Notebook: Pastries for restaurants by Spyros Pediaditakis

Απεριόριστη η χαρά μου για το πρώτο βιβλίο του καλού συναδέλφου μα πάνω απ’ όλα φίλου, του βραβευμένου pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη.

Το βιβλίο με τίτλο “Notebook: Pastries for restaurants” αποτελεί ένα βιβλίο – οδηγό για τους επαγγελματίες της ζαχαροπλαστικής οι οποίοι μπαίνουν στα… «άδυτα» των συνταγών του Σπύρου μέσα από τις προσωπικές του σημειώσεις τις οποίες έχει παραθέσει μέσα σε αυτές τις σελίδες.

Γνωρίζοντας τον Σπύρο εδώ και πολλά χρόνια, έχω παρακολουθήσει και ζήσει από κοντά την πορεία του στη ζαχαροπλαστική. Το δρόμο που ακολούθησε με στόχο να ανεβαίνει κάθε φορά κι ένα σκαλί. Τα εμπόδια που συνάντησε και πώς τα ξεπέρασε, πάντα με σκληρή δουλειά. Αποτέλεσμα αυτών των αμέτρητων ωρών που έχει αφιερώσει μέσα στα εστιατόρια, είναι αναμφισβήτητα το “Notebook: Pastries for restaurants” και είμαι τόσο περήφανος που πραγματοποίησε ένα από τα όνειρά του: να γράψει το δικό του βιβλίο!

Ένα βιβλίο το οποίο είχα τη χαρά να το δω και να το διαβάσω πριν την έκδοσή του. Μόλις εκδόθηκε και έφτασε στα χέρια μου, η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, νιώθω ότι μας χαρίζεται ένα δώρο αμέτρητης δουλειάς το οποίο αποτελεί το σημειωματάριο του Σπύρου αποτυπώνοντας την πορεία του από τότε που μπήκε στο χώρο της ζαχαροπλαστικής. Η εμπειρία, οι σκέψεις του, ο ιδρώτας που έχει ρίξει για τις συνταγές του, αποτελούν ένα εγχειρίδιο για όλους τους ζαχαροπλάστες των εστιατορίων.

Μέσα σε αυτό μπορείτε να βρείτε 38 ξεχωριστές δημιουργίες. Η παρουσίαση τους γίνεται λεπτομερώς και βήμα – βήμα, δείχνοντας μας τον τρόπο σκέψης για το πώς να στήσουμε σωστά ένα εστιατορικό επιδόρπιο. Μέσα από την εξαιρετική φωτογράφιση του Νίκου Παλιόπουλου μπορούμε να δούμε την προσέγγιση του Σπύρου.

Το βιβλίο διατίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο μέσω της ιστοσελίδας www.spyrospediaditakis.com. Αλλά και στην Ευρώπη μέσα από το φημισμένο γαλλικό βιβλιοπωλείο Librairie Gourmande και την ισπανική ηλεκτρονική πλατφόρμα Books for Chefs www.booksforchefs.com/en. Tο βιβλίο είναι διαθέσιμο, επίσης, και στο ζαχαροπλαστείο Ourse.

Το “Notebook: Pastries for restaurants” έχει εκδοθεί στα Αγγλικά και μας «ταξιδεύει» μέσα από 210 σελίδες.  

Τέλος, δε θα μπορούσα μέσα από αυτό το κείμενο, να μην ευχαριστήσω προσωπικά τον Σπύρο για τη στήριξή του από τα πρώτα μου βήματα στο χώρο της ζαχαροπλαστικής. Ήταν και εξακολουθεί να είναι δίπλα μου στην προσπάθεια για εξέλιξη και ανάπτυξη μου τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους (που εμείς μονάχα ξέρουμε), ο Σπύρος έχει μία θέση στην καρδιά μου.

Το βιογραφικό του Σπύρου Πεδιαδιτάκη
Γεννημένος το 1990 και όντας από μικρός ανήσυχο πνεύμα και εξερευνητής πολλών μορφών τέχνης, ήταν απλά θέμα χρόνου για το Σπύρο Πεδιαδιτάκη να ανακαλύψει ποιο ήταν το πραγματικό του πάθος. Καθώς ήταν μεγαλωμένος σε μια οικογένεια όπου η συστηματική δουλειά αποτελούσε αξία, η χρονική στιγμή που θα έκανε το πρώτο σημαντικό επαγγελματικό του βήμα δεν άργησε.

Ο Σπύρος, σε ηλικία μόλις 18 ετών, γοητευμένος από την τεχνική, την ακρίβεια και την καινοτομία της ζαχαροπλαστικής τέχνης, ανέλαβε τον πρώτο του επαγγελματικό ρόλο στο «Varoulko Seaside» (1* Michelin), ασκώντας την τέχνη αυτή για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Η είσοδος του λοιπόν στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής ήταν απόλυτα συνειδητή και η πορεία του στοχευμένα εξελικτική.

Έτοιμος και πρόθυμος να εμβαθύνει τις γνώσεις του στη ζαχαροπλαστική, εκπαιδεύτηκε δίπλα σε καταξιωμένες ομάδες σε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο όπως το George Blanc (3* Michelin) και το Epicure – Le Bristol (3* Michelin) στην Γαλλία, το Fat Duck (3* Michelin) στην Αγγλία και το Cheval Blanc – Le Trois Rois (3* Michelin) στην Ελβετία από το οποίο δέχτηκε και πρόταση για την θέση του pastry chef. Ωστόσο, η αγάπη του για την Ελλάδα τον οδήγησε το 2016 στο εστιατόριο Σπονδή (2* Michelin) στην Αθήνα όπου και ανέλαβε τη θέση του Head Pastry Chef.

Το 2019 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Best Pastry Chef από τα FNL Awards, ενώ ακολούθησε το βραβείο Pastry Chef of the Year το 2020 από τον Gault & Millau Hellas.

Ο Σπύρος δεν ξεχνάει ποτέ τους ανθρώπους που τον στήριξαν, τον καθοδήγησαν και τον βοήθησαν να ανακαλύψει την αγάπη του για την Ζαχαροπλαστική, με «πρωταγωνιστή» στην πορεία του τον καταξιωμένο pastry chef Θέμο Ρήγα.
Παθιασμένος με τη ζαχαροπλαστική, ο Σπύρος πειραματίζεται συνεχώς και λατρεύει να δουλεύει με διαφορετικές υφές, γεύσεις και τεχνικές. Η έμφυτη περιέργειά του και φυσικά τα ταξίδια στο εξωτερικό, τον βοήθησαν να ανακαλύψει νέες μεθόδους και συστατικά, να εξελίξει τεχνικές και να αντλήσει έμπνευση για τις επόμενες συνταγές του.

Διανύοντας ήδη πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας και έχοντας εντρυφήσει σε πολλά επιχειρηματικά πεδία στον τομέα της ζαχαροπλαστικής, ο Σπύρος προσφέρει τώρα μια ευρεία επιλογή επαγγελματικών παροχών, συμπεριλαμβανομένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, κατάρτισης και καθοδήγησης επαγγελματιών και εστιατορίων και ως ένας βέβαια από τους πρεσβευτές του Cacao Barry Chocolate, μοιράζεται την αγάπη του για τη σοκολάτα σε όλο τον κόσμο.