Notebook: Pastries for restaurants by Spyros Pediaditakis
Απεριόριστη η χαρά μου για το πρώτο βιβλίο του καλού συναδέλφου μα πάνω απ’ όλα φίλου, του βραβευμένου pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη.
Το βιβλίο με τίτλο “Notebook: Pastries for restaurants” αποτελεί ένα βιβλίο – οδηγό για τους επαγγελματίες της ζαχαροπλαστικής οι οποίοι μπαίνουν στα… «άδυτα» των συνταγών του Σπύρου μέσα από τις προσωπικές του σημειώσεις τις οποίες έχει παραθέσει μέσα σε αυτές τις σελίδες.
Γνωρίζοντας τον Σπύρο εδώ και πολλά χρόνια, έχω παρακολουθήσει και ζήσει από κοντά την πορεία του στη ζαχαροπλαστική. Το δρόμο που ακολούθησε με στόχο να ανεβαίνει κάθε φορά κι ένα σκαλί. Τα εμπόδια που συνάντησε και πώς τα ξεπέρασε, πάντα με σκληρή δουλειά. Αποτέλεσμα αυτών των αμέτρητων ωρών που έχει αφιερώσει μέσα στα εστιατόρια, είναι αναμφισβήτητα το “Notebook: Pastries for restaurants” και είμαι τόσο περήφανος που πραγματοποίησε ένα από τα όνειρά του: να γράψει το δικό του βιβλίο!
Ένα βιβλίο το οποίο είχα τη χαρά να το δω και να το διαβάσω πριν την έκδοσή του. Μόλις εκδόθηκε και έφτασε στα χέρια μου, η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, νιώθω ότι μας χαρίζεται ένα δώρο αμέτρητης δουλειάς το οποίο αποτελεί το σημειωματάριο του Σπύρου αποτυπώνοντας την πορεία του από τότε που μπήκε στο χώρο της ζαχαροπλαστικής. Η εμπειρία, οι σκέψεις του, ο ιδρώτας που έχει ρίξει για τις συνταγές του, αποτελούν ένα εγχειρίδιο για όλους τους ζαχαροπλάστες των εστιατορίων.
Μέσα σε αυτό μπορείτε να βρείτε 38 ξεχωριστές δημιουργίες. Η παρουσίαση τους γίνεται λεπτομερώς και βήμα – βήμα, δείχνοντας μας τον τρόπο σκέψης για το πώς να στήσουμε σωστά ένα εστιατορικό επιδόρπιο. Μέσα από την εξαιρετική φωτογράφιση του Νίκου Παλιόπουλου μπορούμε να δούμε την προσέγγιση του Σπύρου.
Το βιβλίο διατίθεται σε Ελλάδα και Κύπρο μέσω της ιστοσελίδας www.spyrospediaditakis.com. Αλλά και στην Ευρώπη μέσα από το φημισμένο γαλλικό βιβλιοπωλείο Librairie Gourmande και την ισπανική ηλεκτρονική πλατφόρμα Books for Chefs www.booksforchefs.com/en. Tο βιβλίο είναι διαθέσιμο, επίσης, και στο ζαχαροπλαστείο Ourse.
Το “Notebook: Pastries for restaurants” έχει εκδοθεί στα Αγγλικά και μας «ταξιδεύει» μέσα από 210 σελίδες.
Τέλος, δε θα μπορούσα μέσα από αυτό το κείμενο, να μην ευχαριστήσω προσωπικά τον Σπύρο για τη στήριξή του από τα πρώτα μου βήματα στο χώρο της ζαχαροπλαστικής. Ήταν και εξακολουθεί να είναι δίπλα μου στην προσπάθεια για εξέλιξη και ανάπτυξη μου τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους (που εμείς μονάχα ξέρουμε), ο Σπύρος έχει μία θέση στην καρδιά μου.